1.5.5.2024Blansko
2.8.6.2024Otrokovice
3.29.6.2024LMS???
4.27.7.2024Frýdek Místek Sokol
5.3.8.2024LMS???
6.24.8.2024Svitavy
7.21.9.2024LMS???
8.28.9.2024LMS
9.12.10.2024Otrokovice
10.21.12.2024Ostrava
| Přihlásit Skip Navigation LinksHlavní stránka > Články a reportáže > Otrokovicím kralovaly speciály Le Mans

Otrokovicím kralovaly speciály Le Mans

12. 8. 2019

Reportáž

Máme za sebou další atraktivní závod série Le Mans, který se odehrál na dobře připravené dráze v Otrokovicích pod taktovkou Petra Novotného. Ten nejenže řídil časomíru, ale zároveň se zapůjčeným vozem dominoval početnému pelotonu vozů skupiny LMP2.

Počasí tentokrát závodům opravdu přálo a dosahované časy to jen potvrzují. Dvě dlouhé kvalifikace nabízely možnost dosažení rychlého kola, které bylo vstupenkou na přední místa startovního roštu, potažmo do zařazení do jedné ze čtyř finálových skupin. Po 4 letech se na trať vrátil Pavel Krejčí, aby se pokusil potrápit na trati svou starší sestru Lucii. Zpočátku jezdili oba velmi vyrovnané časy, ale posléze průběžně nejvíce bodující závodnice skupiny LMP3 bratrovi ujela. K favoritům závodu patřil Daniel Urban, Petr Novotný, Marek Helbich a Roman Krejčí. Formu ladil postupně během dne Jiří Vaněk. Velmi rychlá kola zajížděl od začátku Martin Korotwitschka. Seriál si letos oblíbil i Radek Procházka, který tam sázel výborné časy jak na běžícím pásu. Zajímavostí byl i start Vojtěcha Václavíka, který se před časem objevil na Sokolíku a teď jel svůj druhý závod LMS. Mezi hobíky skupiny GT2 míří stále výrazněji i Ludevít Košík, který opět zvítězil. Favorizované duo rodiny Prchalů bylo oslabeno díky tomu, že syn Honza musel do práce. Tady je vidět, že ještě zdaleka ne všichni závodníci LMS fungují jako čistí profesionálové a někteří ještě přeci jen občas zavítají do práce. První dvě jízdy nabídly zajímavé souboje o první místo, kdy Petr Novotný nenechal Romana Krejčího poodjet ani o kousek víc než o délku několika vozů. Odměnou mu bylo překonání letitého rekordu na nejrychlejšího kolo, které zde držel legendární Luděk Maléř na voze Lole podle starších, volnějších předpisů. Bohužel ve třetí jízdě ztratil Petr pár kol a ani vítězství na závěr nemohlo v pořadí už nic změnit. Třetí místo si poměrně hravě držel Daniel Urban s vozem VIP LMP1. Stejně jako on na začátku jízd vystrkával růžky v prvních kolech, dorážel na něj i Marek Helbich, jedoucí pro bezpečné druhé místo v LMP2 za Petrem. Rok od roku větší konkurence posunula loňského šampiona Martina Krejčího až na sedmé místo absolutně za Jiřího Vaňka a Martina Korotwitschku. Nejrychlejší jezdec skupiny GT Jura Hrabec si pojistil desáté místo celkově za Jurajem Šrankem, který poprvé představil nádherný vůz Rothmans Porsche 962C.

V průběžném hodnocení se nám rýsuje velmi zajímavý souboj o čelu skupiny LMP2. Stále vedoucího Jirku Vaňka totiž průběžně stahuje Marek Helbich a konečně pravidelně boduje i Martin Krejčí. Ve sloučeném hodnocení skupin GT/GT2/GT3 dominuje Jura Hrabec před Antonínem Hudcem. Dále mezi prototypy LMP3 vede Lucie Krejčí sledována Milošem Dobiášem a Pavlem Červenkou, který letos zatím nenašel přemožitele. Jedno vítězství má na svém kontě Libor a Jan Prchalovi. Oba ovšem řadu závodů vynechali a útok na přední příčku je tak naprosto jednoznačným cílem českobudějovických borců. V juniorech nejvíce bodů získal zatím Martin Korotwitschka, Ale těsně jej následuje Filip Rajdus.

Kdo chce bodovat do hodnocení True Le Mans Challenge, musí opatřit svůj vůz designem podle skutečného barevného provedení dle reálné předlohy závodního auta ze závodů. Pak ušetří 50Kč ze startovného. Zatím máme hodnocených 15 takových karosérií, ze kterých je zatím nejúspěšnější SAT Porsche 962C. Seriál bude pokračovat ve Svitavách poslední víkend v srpnu.